Nyaralás OLASZORSZÁGBAN összkomfortos MOBILHÁZBAN olasz tengerparti kempingben
mobilhazinfo@gmail.com


Velence kb.115 km-re a kempingtől

Velence (olaszul Venezia) a lagúnák városa, amely két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között húzódik.

A várost sokszor illetik az „Adria királynője”, a „víz városa” és a „fény városa” jelzőkkel.

Velence létrejötte mind a természet, mind az ember munkájának köszönhető, ám a környezeti feltételeket a természeti tényezők alakították ki: a lagúnák és szigeteik a legutóbbi jégkorszak hatalmas folyamáradatainak és a tenger munkájának állandó összecsapásából származnak.

A szigeteket, amelyeken Velence felépült, több mint 400 híd köti össze. Az óvárosban a csatornák (riók) az utak szerepét látják el, ahol a közlekedés vízi- vagy gyalogos formában zajlik. Szárazföldiek számára érdekes látvány, hogy a zöldségesbárkák mellett az építkezéseket (főként restaurálást) kiszolgáló daruk, anyagszállítással oda és el, mindenféle áruszállítás, a szemét- és szennyvízszállítás, a pompás esküvői és a temetési menetek is mind hajón zajlanak, a mentők, tűzoltók és a rendőrség szolgálata nem különben. Éjjel-nappal hatalmas a forgalom, a szárazföldi kresz-szabályok és -táblák használata szokatlan, de praktikus a vízi közlekedésben.

Velence és lagúnája 1987-óta az  a Világörökség részét képezi. 

Velence épületeit egymáshoz közelálló,vörösfenyőből készült cölöpökre építették – mert ez a fa a víz alatt nem rothad el –, amelyek belenyúlnak a tengerfenék homokos és agyagos rétegeibe is, közel 8 méter mélységig. A cölöpök felett isztriai mészkő képezi az épületek alapjait. A pillérek nagy része sok évszázad után még ma is érintetlen.
A belvárosi területet kb. 100 csatorna szeli át, melyeknek két legnagyobbika a két fő közlekedési útvonal is egyben, ezek a Giudecca csatornája (Canale di Giudecca) és a Canal Grande. A kisebb csatornák rio elnevezést kaptak. A kis szigetekhez hozzáépültek oldalról a terek és utcák, és évszázadok alatt váltak szűk riókká. A csatornákon hidakon lehet átjutni, melyből több mint 400 található Velencében.
A városban egyaránt fellelhetők a mór, a bizánci, a gótikus, a reneszánsz, a manierista és a barokk építészet emlékei, melyek szerves egységet képezve alakították ki Velence ma ismert képét. 

Látnivalók a teljesség igénye nélkül:

Szent Márk tér, Szent Márk-székesegyház,a Harang torony (Campanile),Óratorony(Torre dell'Orologio)Canal Grande,Dózse-palota,Sóhajok hídja, Szent Tódor és Szent Márk oszlopa (Colonne di San Teodoro e di San Marco)

Jellegzetes közlekedési eszközök:
- Gondola: ma már főleg sétacsónakázásra használt vízi jármű. Pár velencei család mindmáig saját gondolával rendelkezik
- Vízibuszok: (helyi elnevzéssel vaporettók) menetrend szerinti közlekedésű járművek
- Vízitaxik: tulajdonképpen motorcsónakok, magánkézben.Tofotel 2016.S.L. 29640 Torremolinos(Malaga),Calle Rio Salazar 2. Spanyolország